3 Aralık 2011 Cumartesi

KAYAN YAZI SİSTEMLERİNİN ÇALIŞMA PRENSİBİ

Kayan yazı tabela sistemlerinde kullanılan elektronik malzemelerin en önemlileri şunlardır:

1- Led
2- Pcb ( epoxy )
3- Mikro işlemci ( 18f46k20 )
4- eeprom ( 24f512 )
5- Shift register ( 74hc595 )
6- Sürücü transistör

Led , kayan yazı tabelasının fiyatını belirleyen en önemli etkendir. Kullanılan led'lerin kaliteli olması ve ışık şiddetlerinin
kullanılan yere göre uygun olması çok önemlidir. ( iç mekanlarda 3500mcd , dış mekanlarda 10.000mcd ) .

Pcb, ledlerin üzerinde dizili olduğu karta verilen isimdir. ledlerde olduğu gibi pcb'lerin de kaliteleri farklıdır. RGB Elektronik epoxy pcb kullanmaktadır. Bu pcb çeşidi en kaliteli sistemlerden birisidir.

RGB Elektronik, microchip firmasının üretmiş olduğu 8 bitlik mcu sistemlerinin en hızlılarından birisi olan 18f46k20 'yi
kayan yazı tabelası sistemlerinde kullanmaktadır. Hem yüksek hızlı oluşu, hem de nano watt teknolojisinin kullanıldığı en iyi işlemciler arasında yer alıyor olması tercih edilmesindeki önemli sebeplerdendir.

Shift register ( kaydırmalı kaydedici) ; ana yapı olarak flip-flop' lardan oluşur. Her bir flip-flop bilgi saklama kapasitesine sahip bir elemandır. İkili bilgileri saklamaya yarayan devrelere kaydedici adı verilir. n bitlik kaydedicide n tane flip-flop vardır ve n bit kadar binary bilgi saklanabilir. Bir kaydedici devre bir grup flip-floptan ve bunların geçişlerini sağlayan kapılardan meydana gelmiştir. shift register kayan yazı tabela sistemlerinde en çok kullanılan sistemlerdir. Bilgi girişi senkron (eş zamanlı) olarak yapılır. clock palsi girişleri bütün flip-floplarda birleştirilmiştir. İlk flip-flobun data girişinden seri data girişi uygulanır ve paralel data olarak , çıkış yapılır. Çıkış tek yönlüdür. shift register data çıkışlarına transistörler takılarak yüksek güçlü data çıkışı elde edilir.

Elektronik kayan yazı tabelası sisteminde kullanılan LED'lerin genel özelliklerinden bahsedelim;

LED (light-emitting-diode) diyotlar devrede doğru yönde kullanıldıklarında kırmızı, yeşil, mavi,sarı,beyaz, renklerde ışık yayarlar. Bu renk imalat sırasında kullanılan galyum arsenit fosfada bağlıdır. Sabit akımlı olanlar dışındakiler , kaynağa akım sınırlayıcı bir direnç üzerinden bağlanırlar. Led'ler 2-20mA arasında akım çekerler. Kayan yazı sistemlerinde kullanılan led'in en verimli hangi akımda çalıştığı tespit edilmeli ve direnç değeri doğru hesaplanmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder